tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kolmas kerta toden sanoo! Macarons-kokeilu part 3

Viimeinkin! Viimeinkin minä onnistuin tekemään macaronseja, jotka maistuivat macaronseilta ja jotka näyttivät macaronseilta!! Voi sitä onnistumisen riemun tunnetta kun vilkaisin uuniin ensimmäisen kerran uunikellon soidessa ja kuorien reunaan oli kuin olikin ilmestynyt kaunis pitsireunus! Todellakin kolmas kerta toden sanoo.


Resepti löytyi K-ruoka-sivuilta. Taaskaan en kuitenkaan noudattanut ohjetta aivan orjallisesti, sillä aikaisempien kokemusten perusteella ei käytäntö vastannut teoriaa. Eli nyt ohje todellakin oli viitteellinen ja muutoin toimin vaiston varassa. K-ruoka sivuilla hyvää oli se, että siellä oli konkreettinen neuvo, mistä tietää milloin seos tarpeeksi hyvin sekoitettua. Aikaisemmin tämä on tuottanut minulle päänvaivaa ja massa on jäänyt liian kovaksi liiallisen varovaisuuden takia. 

Tässä vielä kehityskaarta ja sitten reseptin kimppuun:



Vadelmamacaronsit

100g mantelijauhetta
2 kananmunan valkuaista
3 dl tomusokeria
1 rkl hienoasokeria
Punaista elintarvikeväriä

Nosta hyvissä ajoin ennen leipomista keltuaisesta erotellut kananmunanvalkuaiset huoneenlämpöön. Siivilöi mantelijauhe omaan astiaan ja sekoita siihen 1,5 dl tomusokerista. Lisää hienosokeri valkuaisten sekaan ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kovaa, kun voit kääntää kupin ylösalaisin ja vaahto pysyy kupissa. Siivilöi vähän kerrallaan loppu 1,5 dl tomusokerista valkuaisen sekaan ja vatkaa vain tarvittava määrä, jotta seos on tasaista eikä häviät kiiltoa. Siivilöi parissa tai kolmessa osassa tomusokeri-mantelijauhe seos ja sekoita tasaiseksi. Älä siis vatkaa!! Kun kaikki tomusokeri-mantelijauho on sekoitettu, lisää elintarvikeväri. Sekoita tasaiseksi.

Massa on valmista pursotettavaksi, kun teet massaan vaon ja vako palautuu tasaiseksi massaksi 10 sekunnin sisään. Alkuperäisen ohjeen mukaan näitä olisi pitänyt tulla 24 kpl, mutta minä pursotin reilun kokosia ja niitä tulikin vain 14. Pursota pellille leivinpaperin päälle kolikon kokoisia ympyröitä. Kolauta sen jälkeen peltiä hellaa tai pöytää vasten.

Anna kuivahtaa pöydällä noin 30 minuuttia ennen uuniin laittoa. Paista uunissa 150 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen irroittamista ja täyttämistä. Nämä on täytetty vadelmahillolla. 


Jos jossain on vielä petrattavaa niin pursottamisessa. Nämä eivät oikein olleet tasalaatuisia, eli koko ja muoto vaihtelua oli ja olivat ehkä hieman runsaan kokoisia muutenkin. Olisin tietty voinut tehdä kaksi peltiä näitä ja käyttää kiertoilma-asetusta uunissa. Nyt kuitenkin oli pääasiana vain treenata tekniikkaa. Ehkä myöhemmin sitten, kun on tarvetta tehtailla enemmän niin voisi keskittyä pursotukseen paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti