tiistai 31. maaliskuuta 2015

Sitruunatartaletit ja monta ensi testiä

Ostin mielenkiinnosta silikoonisia tartalet-vuokia. Silikoonisia vuokia minulla on ennestään yksi, mutta aika vähän olen niiden avulla leiponut. Tartaletit ja bebet on leivottu aikasemmin aina metallisilla vuuilla. 

Kokemus osoittautui todella positiiviseksi. Silikooniset vuoat jäähtyivät nopeasti, kun eivät varaa metallin lailla lämpöä. Pääsin keksipohjiakin jatkokäsittelemään nopeammin, kun sain ne pian vuuasta irti jäähtymään. Taikinaa tein liikaa, ensi kerralla pienennän ohjetta 25%, ellen ole sitten hankkinut lisää tartaletvuokia. 8)

Aikaisemmin talvella ostimme kaasutöhöttimen, eli kaasupolttimen. Halusin käyttää sitä ja päätin tehdä marenkileivoksen. Täytettä mietin pitkään: herukkaa, puolukka, karpalo... Mikään ei oikein napannut, mutta sitten tuli jokin ruokalehti ja siinä hehkutettiin sitruunan nimeen. Siispä sitä. Kaapissa oli purkki lemon curdia, joten sekin pääsi ensi kertaa testiin.

Polttimesta loppui todella nopeasti kaasu, joten kannattaa varata varakaasupullo. Tartalettien keksipohja ohjeen nappasin Sitruperhosen-blogista. Italialainen marenki (jota kokeilin myöskin ensi kertaa) on jostain muulta ruokasivulta. Harmikseni olen kadottanut sen.


Sitruunatartaletit

Pohja
200 g voita
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 tl vanilijasokeria
2 munaa

Yhdistä kuivat aineet ja nypi huoneen lämpöisen voin sekaan. Lisää kananmuna ja vaivaa tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi. Painele voideltuihin vuokiin (silikoonisia vuokia ei ole pakko voidella, mutta minä sipaisin hieman rasvaa pintaan) taikina. Tee niin ohuita pohjia kuin mahdollista. Leikkaa leivinpaperista levyjä ja asettele vuokien päälle. Laita painoksi esim. herneitä tai riisiä. Paista uunissa 180 asteessa 10 minuuttia. Sen jälkeen ota herneet pois, laske lämpötila 120 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttöä.


Täytteenä käytin siis lemon curdia. Sitä saa valmiina kaupasta, jossain vaiheessa aion opetella tekemään sitä myös itse. 

Lisää täyte. Jos mahdollista, niin käytä pursotinpussia. Lusikalla ei saa kovin tasaista jälkeä.

Kuorrote:
Italialainen marenki

3 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 dl vettä

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna seos 120 asteiseksi. Seos kuumentuu todella nopeasti. Kaada seon ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on huoneenlämpöistä. Itse totesin, että huonelämpö olkoon 37 asteista. Silmämääräisestikin toki arvioin, onko marenkin pursotettavaa. Kaada marenki purostinpussiin, jossa tylla, ja pursota haluamasi kuvio leivoksen kuorrotteeksi. Kypsennä marenki polttimella. 


Mielestäni leivokset olivat parhaimmillaan, kun olivat olleet jääkaapissa yön yli. Lemon curd hieman imeytyi keksipohjaan ja marenkikin tekeytyi. 

Muista kaasupoltinta käytettäessä noudattaa varovaisuutta ! ! !

Itse suoritin "poltot" liesituulettimen alla. Varmistin myös, että sammustuspeite on lähettyvillä ja leivokset olivat lasi- tai keraamisissa-astioissa, jotta vahingossakaan en kärventäisi jotain muovitarjotinta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti