keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Bataattileipä

Teimme uuniperunoiden sijaan uunibataattia ja bataattia jäi jonkun verran tähteeksi. Tästä inspiroituneena ja pojan 1,5 vuotispäivän kunniaksi päätin tehdä bataattisämpylöitä. Taikina olikin niin hankalasti käsiteltävää, että sämpylät muuttuivat leiväksi. En tehnyt taikinaa minkään ohjeen mukaan, vaan heitin astiaan omasta päästä ihan kaikkea. Leipä oli ihan hyvää, mutta ihan pikkasen pitempään olisi saanut olla uunissa. Ohjeen raaka-aine määrät ovat siis hyvin suuntaa-antavia:


Bataattileipä

3dl turkkilaista jogurttia
1 dl maitoa
1 rkl hunajaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl soseutettua bataattia
2 pss kuivahiivaa
2-3 rkl oliiviöljyä
n, 12 dl vehnäjauhoja (saattoi olla vähemmänkin)

Sekoita maito ja jogurtti keskenään. Lisää hunaja, sokeri ja suola. Sekoita puuhaarukalla. Lisää kaurahitaleet ja bataatti. Sekoita osaan vehnäjauhoista kuivahiiva ja lisää taikinaan. Lisää vehnjauhoja vähitellen ja vaivaa samalla. Noin 8 dl:n jälkeen lisää öljy ja lisää sen jälkeen tarpeen mukaan lisää vehnäjauhoja. Taikina on hyvin löysää jogurtin takia. Varo lisäämästä liikaa vehnäjauhoja, koska leivästä tulee helposti siten kivikova. Vaivauksen jälkeen laita taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Kohotuksen jälkeen poista ilmakuplat vaivaamalla leipää pöytää vasten. Muotoile leipä ja laita leivinpaperille liinan alle vielä kohoamaan noin 10 minuutiksi. Tee leivän pintaan viillot ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. (Ei riittänyt, olisi varmaan pitänyt olla vielä 10 minuuttia lisää, mutta tämä riippuu niin uunin tehosta). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti