maanantai 14. joulukuuta 2015

14. luukku

14. luukusta löytyy glögi-juustokakku. Olen halunnut tehdä tätä jo useampana vuonna, mutta jostain syystä on aina jäänyt tekemättä. Nyt viimein sain itseäni niskasta kiinni ja kakku tuli pyöräytettyä. Resepti on alunperin makuja.fi:stä, mutta muuttelin reseptiä aika paljon. Jätin esim. raa'an kananmuna pois. Jotenkin vain epäilytti laittaa kananmunaa kypsentämättömänä, siinä on pienoinen ruokamyrkytyksen riski... Enkä yleensä muutenkaan laita kananmunaa juustokakkuun.

Kakusta tuli vähän ruma, ilmeisesti laitoin kiilteen vähän liian kuumana kakun päälle. Onneksi piparkakuilla pystyi piilottamaan pahimmat jäljet ja kahvipöytää kattaessa sammutin valot ja sytytin kynttilöitä palamaan. Kukaan ei nähnyt juuri, miltä kakku todellisuudessa näytti. Hyvää se kuitenkin oli.


Glögi-juustokakku

Pohja:
200g pipareita
75g voita

Täyte:
1 dl sokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g vanilija tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl kanelia
2 tl vanilijasokeria
5 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä

Kiille:
2dl glögiä
3 liivatelehteä

Murskaa piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparkakkujen sekaan. Taputtele Keksipohja irtopohjavuoan pohjalle. Pohjan päälle kannattaa laittaa leivinpaperi, se helpottaa kakun pois ottoa vuoasta. 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuustot keskenään sekaisin. Kannattaa käyttää haarukkaa. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää kaneli ja vaniljasokeri. Lisää seos tuorejuuston sekaan ja sekoita tasaiseksi varovasti. Kiehauta vesi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota veteen. Kaada ohuena nauhana muuhun täytteeseen ja sekoita huolellisesti ja varovasti. Lisää täyte keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. (Itse annoin hyytyä yön yli.)

Kun kakku on hyytynyt, laita kiilteen liivatteet likoamaan 10 minuutiksi. Kuumenna glögi ja liuota liivatteet siihen. Anna jäähtyä, ennen kuin kun kaadat kiilteen kakun päälle. Itse käytän lusikkaa apuna kiilteen lisäämisessä. Anna hyytyä vähintään kolme tuntian, ennen irtopohjanvuoan reunojen irrottamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti