torstai 20. helmikuuta 2014

"Parasta omenapiirakkaa ikinä"




Kävi vähän nolosti.. Ostettiin omenapiirakkatarpeet viikonlopuksi, että oltais tehty jälkkäriksi omppupiirakkaa. No siinä oli sitten tilannetta päällä muksujen kanssa ja keittiöön ei kovin montaa kättä mahdu yhtäaikaa, niin omppupiirakat jäivät sitten toiseen kyläily kertaan.

Tiistaina tuumasin, että pakko joku omenapiirakka on tehdä, kun on 1,5 kg omenoita jääkaapissa. Sattu olemaan hieman hapahkoa lajiketta, niin ei viitsinyt vauvallekaan niitä soseuttaa. Tuskin olisi maistuneet. Mies halusi murotaikinapohjalla piirakan, joten siitä assosiaationa aloin goolailemaan legendaarista Mummo Ankan Omenapiirakkaa. Ohjeita löytyi useampia ja valitisin mahdollisimman yksinkertaisen, koska kaapista ei sillä hetkellä löytynyt muskottia tai fariinisokeria.

Ohje on helppo ja piirakka oli suht nopea tehdä, pitkästyttävin ja aikaa vievin osuus oli omenoiden kuorinta ja kuutiointi. Siinä vähän oikasinkin ja laitoin vähemmän omppuja, mitä ohjeessa luki. Ranne alkoi nimittäin huutaa hoosiannaa jossain vaiheessa ja kaikki hyvät veitset oli pesussa, joten jouduin tylsällä veitsellä kuorimaan ja pilkkomaan.

Noloa tässä nyt oli se, että oli parasta omenapiirakkaa mitä on ikinä tehty. Ja mies oli sitä mieltä, että oli parasta omppupiirakkaa mitä on ikinä syönyt.. :D Ei ihme että Akkarissa Mummo voittaa kaikki leivontakilpailut. :D

Mummo Ankan omenapiirakka / Amerikkalainen omenapiirakka


Taikina:
4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria
150 g margariinia
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
1 kg hapahkoha omenoita (itse käytin ehkä noin 800g)
0,5 sitruunan mehu (käytin limeä, kun sitruunaa ei ollut)
1,5 dl sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl kanelia
1 tl vanilijasokeria
25g voita tai margariinia

Mittaa kulhoon vehnäjauhot, sokeri ja kylmä margariini. Nypi nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita (sekoitin käsin) tasaiseksi. Kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. Kuori  ja kuutioi omenat ja laita suht isoon kulhoon. Mausta sitrushedelmän mehulla. Mittaa samaiseen kulhoon sokeri, vehnäjauhot, kaneli sekä vanilijasokeri ja sekoita keskenään huolellisesti. Voitele piirakkavuoka (käytin irtopohjakakkuvuokaa, halkaisijaltaan 26cm). Jaa pohjataikina puoliksi ja kaulitse (jos kaapista löytyy, niin käytä pulikkaa) taikina pyöreäksi levyksi. Nosta levy vuokaan, mutta älä painele vuokaan kiinni. Kippaa omenatäyte ja laita margariinipaloja päälle. Kaulitse loput pohjataikinasta levyksi ja laita kanneksi omenoiden päälle. Pistele haarukoilla reikiä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähytä ja tarjoile vanilijajäätelön tai vanilijakastikkeen kanssa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti