sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Vappua 2014

Meidän perheen vappu meni hieman plörinäksi pojan sairastelujen vuoksi, mutta ajattelimme siitä huolimatta noudattaa edes jotain perinteitä. Perinteet rajoittuivat simaan ja munkkeihin, joista jälkimmäiset teimme itse.



Vappumunkit

5 dl vettä
2 kananmunaa
1 tl kardemummaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
200 g margariinia
2 pussia kuivahiivaa
14 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi 40 asteiseksi. Lisää kananmuna, kaardemumma, sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää seokseen kokoajan vaivaten. Ennen kuin kaikki jauhot on lisätty taikinaa, lisää sulatettu margariini joukkoon. Vaivaa hyvin ja lisää loput jauhot tai vain osa niistä, riippuen siitä millainen sitko on. Mikäli haluaa pehmeitä munkkeja, kannattaa jättää jauhomäärä mahdollisimman alhaiseksi. Vähäinen jauhomäärä toki hankaloittaa taikinan käsittelyä. Anna kohota 15 minuuttia. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele jauhotetulla pöydällä samaan tapaan kuin olisit tekemässä pikkupullia. Anna kohota vielä pöydällä liinan alla 20 minuuttia. Rinkilän pullasta saat, kun pistät etusormet keskeltä taikinanpalaa läpi ja pyöräytät. Paista kookosrasvassa kunnes munkkin on kauniin ruskea. Kannattaa paistaa testi palanen. Jos pala paistuu nopeasti tummaksi, in rasva liian kuumaa. Paiston jälkeen nosta hetkeksi talouspaperille ja heti kun vain sormet kestää, niin pyöräytä munkki sokerissa. Mitä tuoreempi mukki, sitä paremmin sokeri tarttuu pintaan. 



Taikina oli todella pehmeää, joten lopputulos ei tässä vaiheessa ollut kovin kaunis. Sokerilla sai aika hyvin fiksattua paiston jälkeen munkin herkullisen näköiseksi.



Kriittinen vaihe. 

Muista varata kattilankansi ja/tai sammutuspeite lähettyville. Rasvan syttyessä palaamaan, sitä ei saa  yrittää sammuttaa vedellä ! ! ! 



Me nautiskelimme kevätyöstä takapihalla simaa maistellen ja munkkeja syöden. Ja mentiin niin ajoissa nukkumaan, etten edes muista milloin on vappuna menty niin aikaseen nukkumaan. :D Niin ne ajat vaihtelee kulkuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti